34,2318$% -0.16
36,7029€% -2.08
44,0211£% -1.65
2.937,30%-2,84
4.953,00%-2,38
2541218฿%6.02138
Toplumda turizm farkındalığını oluşturmak amacıyla her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen ve bu yıl 43’üncüsü düzenlenen Turizm Haftası Açılış Töreni ile Geleneksel Turizm Haftası Panayırına gerçekleşti.
Sakarya Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen, Üniversitelerin de katkı sunduğu Sapanca Meslek Yüksek Okulundaki ilk programa Vali Ahmet Hamdi Nayir’in yanı sıra; Sapanca Kaymakamı Bilgehan Bayar, Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, SUBÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, İl Kültür Turizm Müdürü Hüseyin Yorulmaz, İlçe Emniyet Müdürü, İlçe Jandarma Komutanı, daire müdürleri, STK ile sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un günün anlam ve önemine dair mesajı da okundu.
“Turizm Haftasına Dair Bilgiler Verildi”
Programda bir konuşma yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Yorulmaz Turizm Haftası kutlamalarının aynı zamanda sembolik olarak turizm sezonunun açılması anlamına geldiğini, geçtiğimiz yıl Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısının bir önceki yıla göre yüzde 22 artış göstererek 46 milyona ulaştığını belirterek, ülkemizin ayrıca turist sayısını en fazla artıran 33 Avrupa ülkesi arasında da yer aldığını ifade etti.
Turizm sektörü adına Seçkin Otel Müdürü Şenol Çırpan da sektörel bazda İlimizin geçmişten bugüne turizm tesisleri alanında önemli gelişmeler kaydettiğini, Sapanca başta olmak üzere birçok ilçemizin adeta turizm cenneti olarak görüldüğünü söylerken, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Başkan Vekili Selahattin Can konfederasyonun turizm alanında yaptığı çalışmaları anlatarak, birçok bakanlıkla mesleki eğitim protokolü imzaladıklarını ve bu sektöre kalifiye personel yetiştirmek için birlikte çalıştıklarını belirtti.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, üniversite olarak öğrencilere biri lisans biri önlisans olmak üzere 2 ayrı bölümde bölgenin kaynaklarını da sonuna kadar kullanarak sektöre nitelikli istihdam sağlanması adına eğitim verdiklerini, turizm sektörünün farklı yönlerde krizler atlatmış olmasına rağmen kendisini sürekli yenileyebilen ve ertesi yıl da düzeltebilen bir endüstri olduğunu ifade etti.
“Turizm Potansiyeli Bir İlin Marka Değerini Belirtir”
“Bir ilin marka değerini ifade etmek için kullandığımız ölçütlerden bir tanesinin de sahip olduğu turizm potansiyeli ve bu turizm potansiyelinden ne derecede istifade edildiğidir” diyen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İlimiz açısından baktığımızda Sakarya’mız, bir tarım şehri, bir sanayi şehri, aynı zamanda bir turizm şehri. Nehirlerimizden göllerimize kadar, denizimizden ormanlarımıza kadar, yaylalarımızdan jeotermal kaynaklarımıza kadar sahip olduğumuz çok büyük bir potansiyel var. Bu potansiyelin harekete geçmesi için tüm paydaşlara düşen önemli görevler olduğuna inanıyorum. Merkezi yönetim mutlaka imkânlarını, kabiliyetlerini bu konuda değerlendirmelidir. Bu konuda başarılı olabilmek için yerel yönetimlerle çok iyi işbirliği yapılmalıdır. Üniversitelerimiz bu işin vazgeçilmez bir paydaşı ve yol gösterici olmalı. Eğitim kurumlarının Sapanca’da konuşlanmış olması da verilen kararların isabetli olduğunu gösteriyor. Sivil toplum kuruluşlarımız mutlaka bu işin destekçisi olmalı, onlar da Sakarya’nın her alanda lehine yapılacak işlerde var olduğu gibi, İlimizin turizm potansiyelinin hayata geçirilmesi için gayret içerisinde olmalıdır.
“Turistlere Karşı Davranışlarımız Önemli”
Halk olarak, Sakaryalılar olarak, burada yerleşenler olarak da bizlere de çok büyük görevler düşmektedir. Belki son 10 yılın en sihirli kelimelerinden birisi ‘sürdürülebilirlik’ kelimesidir. Bir konuda bir anda çok büyük bir kazanç elde edebilirisiniz, ancak bunu sürdürülebilir kılmak için halkın da bu konuya göstereceği ilgiye de ihtiyacımız var. Gelen turistler burada halktan saygı görmezse, esnaftan saygı görmezse, hakları korunmazsa biz bu işi yine çözemeyiz. İlimizi tarım şehri, sanayi şehri, üniversiteler şehri olduğu kadar bir turizm şehri de yapabilmek için bütün bu paydaşlara önemli görevler düştüğüne inanıyorum, herkesin de benimle hem fikir olduğu kanaatindeyim. Bu haftaların gayesi de bu olmalıdır. Hem potansiyelimizi hem de risklerimizi birlikte düşünüp geleceğe ait güzel planlarımızı, hedeflerimizi birlikte gerçekleştirmemiz ve varsa eksikliklerimiz onları da gidermemiz gerekmektedir. Sakarya gibi İstanbul’un hemen yanı başında, çok büyük bir nüfusa hitap edebilecek yerde bu imkânların mutlaka değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum.
İlimize katkı sağlayacak böylesi önemli bir programı hazırlayıp emek verenleri tebrik ederken, ev sahipliği yaptıklarından dolayı da Üniversitemize ve Fakültemize teşekkür ediyorum” diye ifade etti.
“Sektöre Katkı Verenlere Plaket Verildi”
SAÜ Devlet Konservatuvarı üyeleri tarafından müzik dinletinsin de sunulduğu programda Vali Ahmet Hamdi Nayir, sektöre katkılarından dolayı Belediye Başkanları, akademisyenlere ve sektör temsilcilerine teşekkür plaketi verdi.
Açılış programı kapsamında protokol üyeleri ile birlikte Sapanca Belediyesi tarafından düzenlenen karma sergiyi de gezen Vali Ahmet Hamdi Nayir, eserler hakkında bilgiler alarak eser sahiplerini de tebrik etti.
Buradaki programın ardından yine Turizm Haftası münasebetiyle SUBÜ Sapanca Turizm Meslek Yüksekokulu tarafından 9’uncusu düzenlenen Geleneksel Turizm Haftası Şenliğine katılan Vali Ahmet Hamdi Nayir, girişte halk oyunları ekiplerindeki öğrenciler ve çocuklarla bir süre sohbet etti.
“Sapanca Turizme Katkı Sunuyor”
Kırkpınar Kültür Merkezi önündeki programda şenlik dair bilgiler veren Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hümeyra Taşçıoğlu Baysal, Sapanca’nın turizme katkıları ile turizm için ne kadar önemli olduğu düşüncesinden yola çıkarak, eğitimciler olarak öğrencilerimizi sektörü en iyi şekilde tanıtacak şekilde yetiştirmeye gayret gösterdiklerini ifade etti.
“Doğayla İç İçe, Tarihle İç İçeyiz”
Böylesi güzel bahar havasında İlimizin, ilçemizin güzel bir noktasında doğayla iç içe, tarihle iç içe bir noktada yapılan şenliğin çok renkli olduğunu ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Ülke açısından düşündüğümüzde 43’üncüsünü düzenlediğimiz bir Turizm Haftasında, sizler açısından düşündüğümüzde 9’uncusu düzenlenen bir şenlik programında birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum.
“Turizm Alanında Yetişmiş İnsanlara İhtiyacımız Var”
İlimiz açısından kıymet ifade eden hususlardan bir tanesi de hiç şüphesiz turizm değerlerimizdir. Bu güzel tabiat ortamı içerisinde İlimize ait güzellikleri bu hafta dolayısıyla bizler de görüp tanıma ve çevreye tanıtma imkânı buluyoruz. Eğitim elbette ki, her konunun en vazgeçilmezi konumundadır. Turizm dediğimizde de eğitilmiş insan gücüne, turizme hizmet edecek fertlerimize, gençlerimize ihtiyaç var. Burada da Gençlerimizin İlimizi hakkıyla temsil edecek, ülkemize hakkıyla hizmet edecek bir eğitimi bu güzel ortamda aldıklarını görebiliyoruz.
Buradaki program vesilesi ile İlimizde misafir ettiğimiz derneklerin ve okulların temsilcilerine hoş geldiniz diyerek, İlimizin bütün güzelliklerini ortaya koyacak bu çalışmanın da hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
“Yedi Bölgenin Tarihi ve Kültürel Değerleri Tanıtıldı”
Devlet Konservatuarı öğrencilerinin müzik ve folklor performanslarını izledikten sonra protokol üyeleri ile birlikte şenlik alanında, Türkiye’nin yedi bölgesinin yöresel, tarihi ve turistik değerlerinin tanıtıldığı stantları gezen Vali Ahmet Hamdi Nayir, farklı yörelere ait yemeklerden tadarak hem öğrencilerden hem de farklı İlleri temsilen etkinliğe katılan dernek üyelerinden bilgiler aldı.
ŞAHİNÖZ AİLESİNİN ACI GÜNÜ!..
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.