34,8394$% 0.04
36,6432€% -0.35
44,3604£% -0.11
3.011,78%1,22
4.920,00%0,71
3402205฿%-1.7318
Sakarya Üniversitesinde yapılan bir araştırma, lise öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeyinin düşündüğümüzden daha düşük olduğunu ortaya koydu.
Doç. Dr. Şule Yıldız danışmanlığında Şeyma Erdoğdu tarafından yürütülen bu çalışmada, Sakarya ilindeki farklı lise türlerinde eğitim gören öğrencilerin finansal bilgi, tutum ve davranışları incelendi. Araştırma sonuçları, gençlerin finansal konularda yeterli bilgiye sahip olmadığını ve bu bilgileri günlük hayatta uygulamada zorlandığını gösterdi. Özellikle muhasebe ve finans alanında eğitim veren liselerdeki öğrencilerin bile finansal okuryazarlık düzeylerinin diğer lise türlerindeki öğrencilerden anlamlı derecede farklı olmadığı tespit edildi. Bu durum, finansal okuryazarlık eğitiminin henüz yeterli düzeyde olmadığını ve öğrencilerin finansal konuları günlük hayatlarıyla ilişkilendiremediğini gösterdi.
Araştırma Üniversitesi adayı Sakarya Üniversitesinde gerçekleştirilen bu çalışmada, öğrencilerin finansal okuryazarlık düzeylerini etkileyen bazı önemli faktörler de belirlendi. Bu faktörler arasında ailenin gelir durumu, ebeveynlerin eğitim düzeyi, öğrencinin ilgi alanları ve finansal konularda bilgi edinme kaynakları yer alıyor.
Araştırmanın önemli bulguları arasında öğrencilerin, finansal bilgi eksikliğine dayalı olarak temel finansal kavramlar konusunda eksik bilgi eksikliği, tasarruf etme, yatırım yapma ve borçlanma konularında olumlu tutum sergileyemedikleri ve tüm bunları gündelik hayatlarında da uygulama güçlüğü yaşadıkları tespit edildi.
Sakarya Üniversitesinde yapılan bu araştırma, finansal okuryazarlık eğitiminin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Yarınların liderleri olacak gençlerin finansal konularda yeterli bilgiye sahip olmamasının, ülke ekonomisi için risk oluşturabileceğine dikkat çekilen çalışmada bireylerin gelecekte daha bilinçli finansal kararlar almalarını sağlamaları için genç yaşta finansal okuryazarlık eğitiminin verilmesi gerektiği ortaya kondu. Araştırmaya göre, okullarda finansal okuryazarlık eğitimine daha fazla önem verilmesi ve okuryazarlık eğitimi müfredata daha etkin bir şekilde entegre edilmesi gerektiği ortaya kondu.
Okulların yanı sıra ailelerin de çocuklarına küçük yaşlardan itibaren para yönetimi konusunda eğitim vermesi ile bankalar ve diğer finansal kurumların gençlere yönelik finansal okuryazarlık programları geliştirmesi, gençlerin para yönetimi konusunda yetkin bireylere dönüşmesi açısından örnek uygulamalar olarak sunuldu.
Başkan Altuğ: “İhracatta Daha İyisi Olmaması İçin Hiçbir Neden Yok”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.