İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinden TÜBİTAK 1002-A Projesi

Sakarya Üniversitesi, araştırma üniversitesi olma hedefiyle başlattığı çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. Bu doğrultuda İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beyza Ustaoğlu’nun projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Sakarya Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Beyza Ustaoğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı “İklim Değişikliğine Uyum Kapsamında Yaylalara Olan Göç Faaliyetinin Sürdürülebilir Yaşam Açısından Sosyolojik Olarak İncelenmesi” konulu proje TÜBİTAK 1002-A kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

İklim değişikliği ve etkileri konusunda çalışmalar yapan Doç. Dr. Beyza Ustaoğlu, proje konusuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “20. Yüzyılın ortalarından itibaren etkili olan ekstrem hava olaylarından birisi de sıcak hava dalgalarıdır. Sıcak hava dalgalarının sıklığında, sürelerinde, şiddetinde belirgin artış eğilimi bulunmaktadır. Bu durum insanların içinde bulundukları hava koşullarında kendilerini rahat ve konforlu hissetmesi durumu olarak tanımlanan termal konfor koşullarını da etkilemektedir. Bu amaçla proje kapsamında Akdeniz Bölgesi’nde iklim koşullarındaki değişkenliğe bağlı olarak nüfusun artış gösterdiği ve mekânsal değişimin yaşandığı yaylalar, yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri ile uzaktan algılama yöntemleri kullanılarak tespit edilecektir. Kıyı kuşağında ve yaylalarda yer alan yerleşmelerin termal konfor koşulları günümüz iklim koşullarında ve gelecek iklim projeksiyonlarına göre klimatolojik metotlarla analiz edilecektir. Projede, iklim değişikliği ile termal konfor şartlarının değişmesine bağlı olarak Akdeniz Bölgesi’nde yaylalara olan göç faaliyeti saha çalışmalarıyla sosyolojik yöntemler uygulanarak incelenecektir.”

Disiplinler arası bir bakış açısıyla sunulan projede, iklim krizinin etkileri coğrafi ve sosyolojik bakış açısıyla ele alınacak olup, projeden elde edilecek bulgular sürdürülebilir kalkınma amaçlarından olan “İklim Eylemi’ ve ‘Sürdürülebilir Şehirler’ kapsamında değerlendirilerek, Türkiye’nin 11. Kalkınma planı hedefleri doğrultusunda akademi, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile paylaşılacaktır.

SAÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beyza Ustaoğlu’nun yürütücülüğündeki projede danışman olarak; Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Göç ve Kent Çalışmaları Merkezi (BAUMUS)’nin kurucu direktörü Prof. Dr. Ulaş Sunata, araştırmacı olarak SAÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Birkök ve SAÜ Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Kaçmaz, bursiyer olarak yüksek lisans öğrencisi Gizem Gedik yer alıyor.

Doç. Dr. Beyza Ustaoğlu, araştırmalara verdiği önem ve destekten dolayı Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al’a ve Araştırma Dekanlığı’na teşekkürlerini iletti.