35,5559$% 0.36
36,5748€% -0.1
43,3114£% -0.24
3.098,50%0,18
5.023,00%-0,14
3616033฿%2.22271
Mübarek Ramazan ayı yarın başlıyor.Bu akşam ilk teravi ve ilk sahur başlıyor.Bu vesile ile Mübarek Ramazan ayının tüm islam alemine,ilçe halkımıza ve haber sitemizin takipçilerine hayırlar getirmesini dileriz.
Hayırlı Ramazanlar
ORUCUN FARZLARI
Orucun farzı üçtür: 1- Niyet etmek, 2- Niyeti, ilk ve son va-kitleri arasında yapmak, 3- İmsak vaktinden Güneş batıncaya kadar orucu bozan her şeyden sakınmak.
Birgün evvel güneş batmasından, oruç günü dahve vaktine (öğleden bir saat önce) kadar, Ramazan orucuna kalb ile niyet etmek farzdır. Dahve-i kübra vakti: Buna kaba kuşluk da denir. Oruç müddetinin yarısıdır, bu da öğleden bir saat kadar önceki vakittir. Meselâ bir şehirde, imsak 05.00’de, akşam vakti de 17.00’de oluyorsa, oruç müddeti 12 saat eder. Bunun yarısı 6 saattir. İmsak vaktinden 6 saat sonraya kadar, yani saat 11.00’e kadar niyet edilebilir.
İmsaktan önce niyet ederken, “Niyet ettim yarın oruç tutmaya”, İmsaktan sonra niyet ederken de, “Niyet ettim bugün oruç tutmaya” denir. Yanılıp yanlış söylense de mahzuru olmaz. Her gün ayrı niyet etmek lâzımdır. Belli gün olan adak orucunun ve nâfile orucun niyet zamanı da böyledir. Kazâ ve keffâret orucuna ve zamanı belli edilmeyen adak oruçlarına, imsaktan sonra niyet edilmez.
SAHUR YEMEĞİ
Sahur yemeği çok faziletlidir. Özürsüz terk etmemelidir. İftarı acele etmek ve sahuru, imsak vaktinden önce olmak şartı ile geciktirmek sünnettir.
(Oruç açarken, iftar vaktinin girdiğinden emin olduktan sonra orucu açmalı. Sonra akşam namazını kılmalı, sonra da yemek yemelidir.)
Sahura kalkmadan oruç tutmak günah değildir. Ancak sahura kalkmak çok sevaptır. Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
“Sahura kalkın, sahurda bereket vardır.” [Buhari]
“Sahurda yemek yiyerek, oruç tutmanıza yardımcı olun!” [Beyhekî]
“Sahura kalkmak, Allahın size bağışladığı berekettir, bunu kaçırmayın!” [Nesai]
“Yedikleri helâl olmak şartıyle, hesaba çekilmeyecek üç kişi; oruçlu, sahur yemeği yiyen ve Allah yolunda nöbet tutandır.” [Nesai]
“Müminin sahurunun hurmayla olması ne güzeldir.” [Ebû Davud]
ORUÇ TUTARKEN
Oruç tutarken, dinimizin diğer emirlerine de dikkat edilmelidir. Dikkat edilmezse, tutulan orucun sevabı azalır veya yok olur. Oruçtan ve diğer bütün dînî emirlerden maksat; salih bir insan olabilmektir. Oruç tutan kimse, kötülük işlemeye devam ediyorsa, oruçtan beklenen faydanın elde edilmesi çok zordur. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:
“Nice oruç tutanlar vardır ki, açlık ve susuzluktan başka birşey elde etmezler.”
Oruçtan beklenen faydaya kavuşabilmek için:
1- Gözü, faydasız şeylere, harama bakmaktan; kalbi, meşgul eden ve iyi işlerden alıkoyacak hususlardan korumalıdır.
2- Dilini yalan, gıybet, koğuculuk gibi kötü işlerden alıkoymalıdır. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:
“Oruç, bütün kötülüklere kalkandır. Oruçlu kimse câhillik edip de kötü söz söylemesin! Şayet birisi kendisiyle itişip-kakışmak isterse, ‘Ben oruçluyum.’ diye mukabelede bulunsun!”
3- Gıybet edenle dinleyen, günaha ortak oldukları için, haram şeyleri dinlemekten kulağı muhafaza etmelidir.
4- Gözü, dili, kulağı kötülüklerden koruduğu gibi, diğer uzuvları da haramlardan ve şüphelilerden korumak lâzımdır.
5- Sahurda, kuvvetli gıdalar yemekte mahzur yoksa da, iftar vakti tıka basa yiyerek mideye zarar vermek doğru değildir.
6- İftar vakti; “Acaba tuttuğumuz oruç kabul edildi mi?” diye düşünüp korkmalı ve orucun kabul olması için Allahü teâlâya yalvarmalıdır. Ramazanda çok istiğfar söylemeli, Kur’ân-ı kerîm okumalı ve dinini, doğru yazılmış ilmihâl kitaplarından öğrenmelidir.
KAYNAK
turktakvim.com
Başkan COŞKUN: Fransa’daki Bildiri Provokatif, Çirkin ve Alçak Bir Girişimdir
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.