34,0006$% 0.29
37,8516€% 0.64
44,9502£% 0.86
2.820,98%0,42
4.629,00%1,01
1961047฿%-3.13401
18. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları açılış töreninde konuşan Başkan Toçoğlu, “Sapanca Şiir Akşamları gibi değerli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Değerli Şair Sezai Karakoç’un da belirttiği gibi şiir bizim medeniyetimizin rüyasıdır. Şiirden beslenmeyen insanların derinlikten mahrum kalacağını; şiire hak ettiği önemli yeri tanımayan toplumların da giderek daha yoksul ve çorak hale geleceğini söylemeliyiz. Hedefimiz; şehirlerimize bu inançtan hareketle renk vermektir, karakter kazandırmaktır” dedi. SAÜ Rektörü Prof. Dr. Savaşan, şiirseverlere şiir dolu 5 gün diledi.
18. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları görkemli bir açılış programı ile başladı. SAÜ Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen açılışa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Sapanca Kaymakamı Bilgehan Bayar, Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer ve çok sayıda kültür sanat dostu katıldı. Program; protokol konuşmalarının ardından gerçekleştirilen şiir sunumları ve Dilek Türkan konseri ile son buldu.
Şiirin başşehri Sakarya
Katılımcı şairler adına konuşma yapan Şair Mustafa Özçelik, “Şiir başşehri Sakarya’ya sevgilerimizi iletiyoruz. Şirin 9 köyden kovulduğu bir dünyada şiir ve şaire ev sahipliği yapan herkese başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere teşekkürlerimizi sunuyoruz. Şiir şuurdan türese de şuur ötesi bir meseledir. İnsanın hayatı anlamak ve anlatmaktan geçer. Şiir nedir? Bu sorunun net bir cevabı yok. Dönemlere, inançlara göre değişir. Şiir her şeyden önce bir dil olayıdır. Sadece anadil ile yazıldığında ortaya gerçek bir şiir çıkar. Bu da şiiri diğer türlerinden ayırır. Bu durum aynı zamanda öznel bir türe dönüştürür ve öznel bir metin haline getirir. Çok zengin bir şiir geleneğine sahibiz. Dünya şairleriyle boy ölçüşecek büyük şairler yetiştirdik. Şiir ırmağımız hiç kurumadı. Türk şiirinin günümüzdeki seçkin temsilcileri burada” dedi.
Şiir ruhu besleyen kaynaktır
Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, “18’incisini gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları, aynı zamanda 2018-2019 Kültür Sanat Sezonumuzun açılışı olması vesilesiyle bizim için ayrı bir önem taşımaktadır. Açılışını bugün itibariyle gerçekleştirdiğimiz Kültür Sanat sezonumuz, her yıl olduğu gibi bu yıl da birbirinden zengin, nitelikli ve özgün etkinliklerle yıl boyu sürecek. Konferansların, panellerin, konserlerin, tiyatroların ve birçok nitelikli etkinliğin her ay düzenli bir takvimle siz kıymetli sanatseverlerin ilgisine sunulması için önemli bir gayret sarf ediyoruz. Bizler kültürün ve sanatın ince bir ruh işçiliği meselesi olduğuna inanıyoruz. Şiirin de bu ruhu besleyen engin bir kaynak olduğu inancındayız. Kelimeler ülkesine sizlerle birlikte girmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Şiir dolu 5 gün
SAÜ Rektörü Fatih Savaşhan, “Bugün sizleri şiirlerle ve dinletilerle baş başa bırakacağız. Mekanlarında ruhu olduğuna inanıyorum. Mekanlara bu anlam ve ruhu veren tecessüm hale gelen şiirlerdir. Büyükşehir Belediyesinin ve ilçe belediyelerin kültür sanat etkinlikleri düzenlenmeleri şehrimiz için büyük zenginlik. Gerçekten Sakarya’nın kültür ve sanat şehri olduğunu bizlere göstermiş oluyorlar. 18. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları programına ev sahipliği yapmak ayrıca onur verici. Tüm katılımcılara şiir dolu 5 gün diliyorum” diye konuştu.
Gurur duyuyoruz
Başkan Toçoğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak, Sapanca Şiir Akşamları gibi değerli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Şiirin, bizim toplumsal ve kültür hayatımızdaki yerini vurgulamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Gerçekten de şiir, bizim, gerek insan olarak gerek toplum ve ülke olarak hayatiyetimizi besleyen en önemli sanatların başında gelir. Aynı zamanda kimliğimizin bir parçası olmuştur. Yunus Emre’lerden Fuzuli ve Nabi’ye oradan da Mehmet Akif ve Sezai Karakoç’a kadar uzanan bir şiir serüveni içinde biz kendi kimliğimizi inşa ettik. Değerli Şair Sezai Karakoç’un da belirttiği gibi şiir bizim medeniyetimizin rüyasıdır. ” dedi.
Şiire inanıyoruz
Toçoğlu, “Şiirden beslenmeyen insanların derinlikten mahrum kalacağını; şiire hak ettiği önemli yeri tanımayan toplumların da giderek daha yoksul ve çorak hale geleceğini söylemeliyiz. Şiire inanıyoruz; şiire, hayattaki yerimizi bize gösteren bir hakikat aynası olarak inanıyoruz. Şiirsiz bir insanın, şiirsiz bir şehrin, şiirsiz bir toplumun yaşayamayacağı, yaşasa da, bunun nitelikli bir yaşam olmayacağını biliyoruz. Hedefimiz; şehirlerimize bu inançtan hareketle renk vermektir, karakter kazandırmaktır. Bu duyarlılığı taşımak ve ona zemin hazırlamaktır” diye belirtti.
‘Yılın Enleri’nde bir ödülde İlçemizden Davut Cengiz Hocaya
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.