a
  • Arifiye Haber
  • EKONOMİ
  • Başkan Altuğ; “İş Dünyası Önünü Göremiyor, Finansmana Erişim Sorunu Çözülmeli”

Başkan Altuğ; “İş Dünyası Önünü Göremiyor, Finansmana Erişim Sorunu Çözülmeli”

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımıyla Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısında yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1210 no’lu meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Haziran ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Tuncay Cebeci’nin sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim kurulunun aylık faaliyetleri ve gündeme ilişkin bilgiler vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, açıklamalarında şunlara değindi:

“Genel seçim döneminin ardından ülke olarak gündemimiz bir yandan ekonomi, diğer yandan yaklaşan yerel seçim süreci ancak biz iş dünyası olarak malum ekonomik gidişatı her zaman öncelikte tutuyoruz. Dünya ve ülke gündemi hızla değişirken 2023 yılının ilk yarısını geride bıraktık. Pandemi sürecinden miras kalan sorunların küresel ekonomiye etkilerini bu yılın ilk yarısında da görmeye devam ediyoruz. Finans piyasaları kaynaklı riskler, yüksek enflasyon, euro bölgesinin kötüleşen koşulları, hammadde tedariğinde yaşanan sıkıntılar genel olarak refah ve büyüme için önemli tehdit olmayı sürdürüyor.

Ekonomide risk algısının ve belirsizlik oranının yüksek olması ile finansal göstergelerin netleşememesi, kalkınma sürecimize maalesef ki olumsuzluk olarak yansımaktadır. En önemlisi olan enflasyon, ekonomideki en büyük zorluk olarak karşımızda duruyor. Diğer taraftan depremin arz-talep dengesizliği yaratması, asgari ücret artışlarının etkisi, TL’de yaşanan değer kaybı gibi etkiler enflasyonun daha da artmasına neden oluyor. Fiyat politikası, ekonominin gerçeğini yansıtmaz hale geldi. Özel sektör risk ve getiri hesaplamalarını yapamıyor. Yani önümüzü görmekte zorluk çekiyoruz. Bu da yatırım kararlarının ertelenmesine, istihdama, üretime ve ülke ekonomisindeki büyümenin zayıflamasına yol açıyor. Özellikle son zamanlarda gelen zamlar, ön görülmeyen vergi artışları ve artan maliyetler karşısında firmalar, rekabet kabiliyetlerini korumak için ilave desteklere, üretim, istihdam ve ihracat performanslarını yükseltecek unsurlara daha çok ihtiyaç duymaktadırlar. Hep söylediğimiz üzere finansmana erişim neredeyse imkansız hale geliyor.

SAKARYA DIŞ TİCARET VERİLERİ

Her koşulda çalışmaya, üretmeye ve hizmet etmeye gayret eden iş dünyasının dünya pazarındaki durumuna bakacak olursak;

Türkiye ihracatçılar meclisi tarafından açıklanan verilere göre Sakarya iş dünyası Haziran ayında 480.5 milyon dolarlık ihracat yaptı. Yılın yarısında kümülatif olarak 2.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Sakarya, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracatını %23.53 oranında artırırken aynı zamanda ülke ihracatındaki payını da 0.81 puan oranında artırarak ülke ihracatına 2,67’lik bir katkı sağlamıştır.

TÜİK tarafından açıklanan güncel Mayıs ayı verilerine göre ise ithalat bir önceki aya göre yaklaşık %23.7’lik bir artışla 395.3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mayıs ayında Sakarya’da ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %136 oldu.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Başarılı pedalları podyumu boş bırakmadı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz