34,8394$% 0.04
36,6432€% -0.35
44,3604£% -0.11
3.011,78%1,22
4.920,00%0,71
3402205฿%-1.7318
CHP İl Başkanı Erdoğan Isır; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ‘’Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmelik Değişikliği’’ ile Toprak Koruma Kurulu karar alma şartlarını değiştirerek tarım arazileri için resmen talan yetkisi verdi.’dedi
CHP İl Başkanı Erdoğan Isır yaptığı basın açıklamasında çiftçi ve tarım sorunlarına değindi.
CHP İl Başkanı Erdoğan Isır açıklamasında ;Toprak Kurulunun 2 üye ile bile toplanıp karar alabilmenin de yolunu açtı.
Toprak Koruma Kurulu, İl valisi başkanlığında, Başkan yardımcısı Tarım ve Hayvancılık il müdürü, Maliye Bakanlığının ildeki üst düzey temsilcisi,
İlde plân yapma yetkisine sahip kamu kurum ve kuruluşlarından bir, büyükşehir olan illerde büyükşehir belediye başkanlığı, diğer illerde mücavir alan sınırları içerisinde il belediye başkanlığı,
Mücavir alan sınırları dışında ise il özel idare temsilcilerinden bir ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden bir üye olmak üzere toplam üç üye,
Plânlama ve/veya toprak koruma konularında ulusal ölçekte faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşlarından birinin ildeki temsilcisi,
TOBB veya Türkiye Ziraat Odaları Birliği temsilcisi,
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu veya Ziraat Mühendisleri Odası temsilcisi olmak üzere vali tarafından belirlenecek sivil toplum kuruluşlarından toplam üç üye, olmak üzere en az dokuz üyeden oluşur.
Ayrıca, Kurulun gündeminde bulunan araziler özel kanunlarla koruma altına alınmış alanlar, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının proje alanı veya 22/11/1984 tarihli ve 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanununa göre uygulama alanı ilân edilen yerlerden ise bu alanlarda uygulama yapan birimin yetkili temsilcisi de Kurula dâhil edilirdi.
Toprak kurulunun sekretarya hizmetleri Tarım ve Hayvancılık il müdürü tarafından yürütülürdü.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayati önemde değişiklik yaptı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ocak ayında yayımladığı ‘Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmelikte hayati önemde değişiklik yaptı.
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, asıl görevi tarım arazilerini korumak olan 9 kişilik ‘Toprak Koruma Kurulu’ artık istediği üye sayısıyla toplanıp, verimli toprakların enerji veya ulaştırma yatırımları için tümden bozulmasına izin verebilecek.
KURUL 6 ÜYENİN AYNI YÖNDE OY KULLANMASIYLA KARAR ALABİLİYORDU
Tarım arazilerinin korunması, geliştirilmesi ve verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla yasayla kurulan Toprak Koruma Kurulu, il valisi başkanlığında 5 kamu temsilcisi, 3 sivil toplum kuruluşlarından temsilci ve bir de üniversite temsilcisi olmak üzere toplam 9 üyeden oluşuyor. Mevcut düzenlemede kurul esas olarak 9 üyeyle toplanıp en az 6 üyenin aynı yönde oy kullanmasıyla karar alabiliyordu.
Toplantılarda 6 üye şartı aranmayacak
Yapılan değişiklikle, bundan böyle tarım arazilerinin enerji ve ulaştırma yatırımlarına açılıp açılmayacağının oylanacağı toplantılarda 6 üye şartı aranmayacak.
Kurul, bu konudaki kararları toplantıya katılan üyelerin çoğunluğu ile de alabilecek.
Dolayısıyla kurul isterse 2 ya da 3 üyeyle bile toplanıp sadece 2 üyenin oyuyla verimli tarım arazilerini yatırıma açabilecek.
TALAN YETKİSİ DE VERİLDİ
Yönetmeliğin 6’ncı maddesinin (f) fıkrasında, “Tarım dışı amaçlı kullanım talebi, toplulaştırma projelerinin veya etüt raporunda çevre tarım arazilerindeki tarımsal kullanım bütünlüğünü bozacak durumda olması halinde kurul gündemine alınmaz ve valilik tarafından doğrudan reddedilir” hükmü yer alıyor.
Yeni yönetmelikle bu madde yine aynen korundu. Ancak, ulaştırma ve enerji yatırımlarının yönetmeliğe ‘istisna’ olarak girmesinden dolayı koruma kurulunun tarımsal kullanım bütünlüğünü bozacak olsa da, enerji ya da ulaştırma yatırımcılarından gelecek talepler doğrultusunda toprakların tarım alanından çıkarılmasına onay verebilecek.
ÇİFTÇİ KENTE GÖÇ ETMEYE ZORLANIYOR
Isır, böylesine kritik bir değişiklik yapıldığına göre, demek ki hatırlı bir yatırımcının ihtiyacı karşılanacak.
Bu talan maddesi yüzünden tarımsal alan daha da azalacak, üretim düşecek, meralar yok olacak.
Sonuçta Türkiye daha fazla tarımsal ve hayvansal ürün ithal edecek, daha çok çiftçi kente göç edecek, işsizlik daha da artacak”
Tarım alanlarımız giderek yok oluyor
Türkiye’de çok büyük zenginlikler kayboluyor. Yeni verilere göre Türkiye’nin nüfusu 1990-2015 yılları arasında yüzde 39 artarken tarım alanları ise yüzde 14 azaldı.
Türkiye nüfusu 31 Aralık 2017 tarihi itibariyle 80 milyon 810 bin 525 kişi oldu.
Çiftçimiz 80 milyonluk bir nüfusu besliyor, ayrıca milyonlarca ton gıda ürünü de ihraç ediyor.
Tarımın ülke milli gelirine katkısı 55-56 milyar doları buluyor.
Bunların hepsinin sürekliliği tarım alanlarımızın korunmasına bağlı.
Tarım alanlarımız maalesef giderek yok oluyor.
SGM’li minikler ‘Zoraki Tabip’i sahneledi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.