33,9970$% 0.29
37,8820€% 0.7
44,9564£% 0.87
2.821,93%0,45
4.633,00%1,12
1976623฿%-2.81571
İl Sağlık Müdürlüğü, normal doğumun yaygınlaştırılması sezaryenle doğunun azaltılmasına yönelik çalışmalar kapsamında, ebelerin güçlendirilmesine yönelik 4 günlük eğitim çalışması düzenledi.
İl Sağlık Müdürlüğü ile Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi, SAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi ve SAÜ Devlet Konservatuarı işbirliğiyle hazırlanan ilki geçen yıl yapılan “Ebelere yönelik doğum hizmetlerinin güçlendirilmesinde güncel yaklaşımlar” konulu eğitim çalışmasının ikincisi Sen Otel’de başladı. Dört gün sürecek eğitim programının açılışına, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Özcan Öktem, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Güvey, Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Serdar Değirmenci, Personel ve Destek Hizmetleri Başkanı Suat Koçak, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SAÜEAH) Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İdari Sorumlusu Prof. Dr. Serhan Cevrioğlu’nun yanı sıra, İSM idari personeli ile sağlık çalışanları ve ebeler katıldı.
Eğitim faaliyetinin açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, doğum denince akla ilk gelen kişilerin ebeler olduğunu ifade ederek, sezaryenin yaygınlaşmasıyla ebelerin mesleklerinden ister istemez uzaklaştığını dile getirdi. Öğütlü, normal doğumun yaygınlaştırılması için ebelere büyük görev düştüğünü dile getirerek, ebelerin bu konuda daha bilinçli olmalarına yönelik eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Ebelerin gerçek işi olan doğumla ilgili çalışması gerektiğinin altını çizen Öğütlü “Bu kutsal mesleğin önemi son yıllarda yeniden anlaşılmıştır. Avrupa ülkelerinde doğumların normal olarak yapılma oranı artış gösterirken sezaryenle doğum oranının giderek düştüğü görülüyor. Ülkemizde de Bakanlığımızın bu konudaki hassasiyeti meyvelerini vermeye başladı. İlimizde de normal doğumda artışlar dikkat çekiyor.” dedi.
Tıbbi gereklilik olmadan sezaryenle doğum yapılmaması gerektiğini ve normal doğumunun anne ile bebek üzerindeki olumlu etkilerini anne adaylarına en iyi şekilde anlatacak olan kişilerin ebeler olduğunu söyleyen Öğütlü “Ebe arkadaşlarımız bizim için çok önemli, bu eğitim sürecinin yararlı ve faydalı geçeceğine inanıyorum.” diye konuştu.
Öğütlü’nün ardından konuşan Prof. Dr. Serhan Cevrioğlu, sezaryenin amacı dışında kullanılır hale geldiğini ifade ederek, ebelerin normal statülerine geri dönmesi yönünde çalışmalar başlatıldığını dile getirdi. Cevrioğlu “Anneler sezaryenin tıbbi gereksinim dışında yapılmaması için bilinçlendirilmeli, hastane şartları anneler için daha iyi hale getirilmeli. Bu doğrultuda önemli çalışmalar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bu çalışmaların netice vermesi için herkese görev düşüyor. Anne adaylarının normal doğumla bebeklerini dünya getirmeleri için en önemlisi hastanelerimizin doğum hanelerini onların rahat edebileceği yapıya getirmektir. Anne adayları hasta mahremiyeti yüksek, ev ortamı rahatlığında olacak doğum alanında ebelerimizle birlikte stressiz, rahat bir doğum gerçekleştirmeye başlarsa, normal doğum oranları daha da artacaktır. Fiziki şartlar ve mesleğini aşkla yapan ebeler sayesinde anne adaylarımız tabi ki normal doğumu tercih edecektir.” dedi. Konuşmaların ardından ebelere yönelik eğitim programının birinci oturumuna geçildi. Geçen yıl 27 ebenin katıldığı eğitim programı bu yıl 30 ebenin katılımıyla gerçekleşirken, dört gün sürecek olan eğitim programının 28 Eylül Cuma güne sona ereceği bildirildi.
Şehit ailelerimizin ve gazilerimizin yanındayız
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.