34,1167$% 0.29
38,0822€% 0.05
45,3474£% 0.08
2.854,79%0,91
4.747,00%0,89
2145673฿%-0.19187
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Elektrik- Elektronik ve Elektromekanik Grubu -10. Meslek Komitesi üyelerine yönelik eğitim semineri düzenledi.
“Elektrik Tesislerinde Koruma Sistemleri” konulu seminerin ev sahipliğini Komite Başkanı Erol Demiralay ve komite üyeleri gerçekleştirdi. Seminere ayrıca, Elektrik – Elektronik ve Elektromekanik Meslek Grubu üyeleri, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Akademisyenleri, Elektrik Mühendisleri Odası Üyeleri iştirak etti.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Komite Başkanı Erol Demiralay Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 10. Meslek Komitesi olarak Sakarya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendislik Fakültesi arasında bir eğitim iş birliği protokolü imzaladıkları bilgisini vererek bu protokol gerçekleştirilen eğitim seminerlerinin başlamasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Demiralay konuşmasında “ Bu protokol gereğince bugün ilk programımızı gerçekleştireceğiz. Bugün Prof. Dr. Mehmet Bayrak “Elektrik Tesislerinde Koruma Sistemleri” ile ilgili detaylı bilgiler verecek. Bundan sonraki süreçte de üyelerimizin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda seminerlerimize devam edeceğiz” dedi.
SAÜ Mühendislik Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Bayrak yaptığı sunumda elektrik tesislerinde topraklama, koruma ve dijital ve teknolojik altyapıların önemine dikkat çekti.
Prof Dr. Bayrak konuşmasında şunları dile getirdi: “Bir elektrik şebekesinde istenilen; kesintisiz olması, sürekli olması, kaliteli olması ve iyi bir korumaya sahip olmasıdır. Koruma deyince ilk akla güvenlik gelir, güvenlik denince de topraklama gelir. İnsanların ve hayvanların can güvenliğini sağlamak için tesis ve cihazı topraklama yaparız. Topraklama; koruma topraklaması, işletme topraklaması, fonksiyon topraklaması, direk topraklaması olarak dörde ayrılır.
Elektrik tesislerinde koruma sistemi, motor sargılarının ve sistemlerinin aşırı akımlara karşı korumasıdır. Koruma kendi içinde; makine koruması, şebeke koruması ikiye ayrılır” diyerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Bayrak “Artık günümüzde dijital röle(koruma) sistemi başladı. Bu sistemde röleye birçok fonksiyon yükleyebiliyorsunuz. Yazılımı değiştirerek rölenin fonksiyonunu değiştirebiliyorsunuz. Günümüz teknolojisinde bütün dünya akıllı sistemlere doğru gidiyor. Artık endüstri 4.0’ dan kaçış yok, endüstri 5.0 çıkacak. Elektronik sistem her yerde. Teknoloji hızla büyüyor, uzman sistemler, yapay zekâyı, endüstriyel tesislerle birleştirmeye çalışıyorlar. Dijital ortam kaçınılmaz oldu.” vurgusunu yaparak sunumunu sona erdirdi.
SATIN ALMA VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİ
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.