34,7136$% -0.05
36,7418€% 0.51
44,3458£% 0.43
2.940,04%-0,63
4.875,00%-0,62
3516878฿%6.70781
Sakarya Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen ‘Mesleki ve Teknik Eğitime Yeni Bir Bakış Açısı’ isimli etkinliğe, Milliyet Gazetesi Eğitim Editörü Abbas Güçlü konuk oldu.
Sakarya Üniversitesi’nin dünyadaki değişim ve gelişimlere açık bir üniversite olduğunu belirten Abbas Güçlü, “Sakarya Üniversitesi kendi döneminde kurulan hatta daha önce kurulmuş üniversitelerden bile iyi gelişen ve önemli sıçramalar yapan bir üniversite. Pek çok üniversite kafasını kuma gömerken Sakarya Üniversitesi hep dışarıya açık oldu ve dolayısıyla büyüdü. 3+1 ve 7+1 iş yeri uygulama modeliyle ise çağdaş ve yenilikçi bir sistemin öncüsü oldu” dedi.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlik, Milliyet Gazetesi Eğitim Editörü Abbas Güçlü, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Sakarya İş-Kur Müdürü Tekin Kaya, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Mezun öğrencilerin ekstra bir eğitime ihtiyacı oluyor
Meslek Yüksekokullarının gelişmesi için öneride buluna Güçlü, “Meslek Yüksekokullarının ve teknik okulların farklı bir yapı içerisinde olmaları ve kendi içerisinde tamamen bağımsız olmaları gerekiyor. YÖK’e bağlı olmadan direkt sanayi ticaret odalarının oluşturacağı farklı bir mütevelli heyeti kontrolünde olmalı ki gelişebilsinler. Bir proje çerçevesinde 20’ye yakın üniversite gezdim, üniversitenin mezun ettiği elemanlardan sanayi hiçbir zaman memnun değil. Mezun olan öğrencilerin ekstra bir eğitime ihtiyacınız oluyor” şeklinde konuştu.
SAÜ’lü öğrencilere ‘sürekli olarak kendinizi geliştirin’ tavsiyede bulunan Güçlü, “Geleceğinizi ciddiye alın, kendinizi iyi yetiştirin, hangi alanda olursanız olun Türkiye’de işsizlik çok ama sanayicilerin dediği işini seven, severek çalışan biri bulamıyoruz diyorlar. Okulun verdiğiyle, yönlendirmesiyle, son sınıfı bekleyerek yetinmeyin, her yaz ayında staj yapın. Kendinizi daha birinci sınıftan itibaren mesleğinize adayın. Artık iş yerlerinde sadece diplomaya, nereden mezun olduğunuza bakmıyor, neler yaptınız sosyal medya hesaplarınıza, yaptınız makaleleriniz var mı, ondan sonra sizinle ilgili fotoğrafınızı çekiyorlar. Dünyaya açılın, kendinizi sadece İstanbul, Ankara mezunlarıyla değil dünyadaki mezunlarla kıyaslayın çünkü Türkiye’deki şirketlerin çoğu çok ortaklı şirketler oldular ve artık onlara yabancı başvurular da geliyor dolayısıyla özgeçmişinizin altını ne kadar doldurursanız o kadar iyi” ifadelerini kullandı.
Üniversite-sanayi işbirliğini kurduk
Sakarya Üniversitesi’nin iş dünyası ile olan işbirliklerine çok ayrı bir önem verdiğini belirten Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Artık dünyada tüm işlerde olduğu gibi eğitim- öğretimde de sonuç odaklı olduğu için çıktıya bakılıyor. Bakılan şey şu, mezunların bilgi ve yetkinliği ne kadar ve ne düzeyde olduğu, kolay iş bulabilmesi, piyasaya ve dünyaya ne kadar sürede adapte olduğudur. Önceden daha çok bunların işlev ve süreçlerine bakılıyordu. Dolayısıyla beş yıl önce, bize eğitim de sonuç olarak üretken, Sakarya’nın iş dünyasındaki gelişmelerini dikkate alarak öğrencilerimize 30-40 senedir konuşulan üniversite, sanayi işbirliği projesini başlattık. Şuan 3+1 ve 7+1 sistemiyle bu işin ilk adımlarını atmış olduk” dedi.
Sakarya Üniversitesinde bulunan bütün bölümlerin akredite olmasını istediklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Dünya’da eğitimin öğretimin ölçüldüğü en önemli husus akreditasyondur. Bizim bu seneki hedefimiz tüm bölümlerimizi akreditasyondan geçirerek, Türkiye’de bir rekora imza atmak. Dolayısıyla tüm bölümlerimiz aslında dış değerlendirmeden geçmiş olacak. Bu kadar bölümünü akredite eden hiçbir üniversite yok” diye konuştu.
Hedefimiz; ihracatta ilk 5
Ticaret ve Sanayi Odası olarak Sakarya’da yapılan projelere her zaman destek verdiklerini belirten SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, “3+1 ve 7+1 işyeri uygulaması modeline proje ortağı olmaktan dolayı mutluluğumuzu ifade etmek istiyorum. Sakarya büyüyor ve büyümesi içinde elimizden gelen gayretleri bizzat gösteriyoruz. Yeni kurmuş olduğumuz organize sanayi bölgelerinde önümüzdeki kısa ve orta vadede kaliteli istihdama ihtiyacımız var, bu anlamda bununla alakalı gerekli çalışmaları yapıyoruz, her geçen gün ihracat anlamında, ihracat yapan firma sayımızı artıyor. Şuan Türkiye’de ihracatta 7’nci iliz ve ilk 5’e girmek için mücadele ediyoruz”
3+1 ve 7+1 işyeri uygulama modeline talep yüksek
3+1 ve 7+1 işyeri uygulama modelini anlatan Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Öğrencilerimiz teorik bilgileri uygulama ile bütünleştirerek uygulama becerisine sahip oluyorlar. Günümüz teknolojisini görerek yetiştiği için iş bulma imkânı kolaylaşıyor. Öğrencilerimiz iş hayatının tüm şartlarını daha erken öğrendiğinden aynı alanda mezun olan öğrenciler arasında rekabet avantajı elde ediyor. İşletmeler işe almayı düşündüğü elemanı daha kısa sürede tanıyor ve istediği şekilde yetiştiriyor. İş dünyası ile akademik personelin kaynaşması neticesinde sinerji oluşuyor ve yapılacak ortak projelerle işletmelerin Ar-Ge teşviklerinden yararlanması sağlanıyor. Uygulama ile öğretim elemanlarının bilgi ve tecrübesinden sanayi sektörünün yararlanması da sağlanıyor. Eğitim öğretim programlarının hazırlanması sürecinde sanayinin gereksinimleri dikkate alınarak iş dünyasının pratikte yaşadığı sorunlara çözümler üretiliyor” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Sarıbıyık, 7+1 ve 3+1 iş yeri uygulamasına sektörden yüksek talep olduğuna dikkati çekerek, yaptıkları anketlere bakıldığında öğrenci, akademisyen ve sektör temsilcilerinin de uygulamadan memnun olduğunu gördüklerini belirtti.
Etkinlikte bir konuşma yapan Sakarya İş-Kur Müdürü Tekin Kaya, “İş-kur olarak öncelikli faaliyetimiz iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyeti. Geçen yıl 38 bin açık işçi ilanı aldık, bunun 18 bini işe yerleşti. Bir takım programlar kapsamında bu nitelikli iş gücü sağlama çalışmaları yürütüyoruz. Girişimcilik eğitimi, iş başı eğitim kurumları, istihdam odaklı programlar çok tutmaya başladı. Mayıs ayı içinde yapacağız SAGİF İstihdam Fuarı’nı önemsiyoruz. Dolayısıyla üniversite öğrencilerimizin bu istihdam etkinliğine katkı sunmalarını ve gelmelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK Bilim Fuarı Sergileri Başladı
Zübeyde Hanım Caddesinde asfalt ve yol çizgi çalışmaları da tamamlandı.
Sakarya’nın dev ulaşım projelerinde işler yolunda
TOYOTA BOSHOKU’ya engelli dostu işyeri belgesi takdim edildi.
Başkan Sinan Gedik’den 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Mesajı
Arifiye İlkokulu’nda “Ailemle Kitap Okuyorum” Etkinliği Düzenlendi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.