34,1157$% 0.28
38,1407€% 0.2
45,4337£% 0.27
2.868,68%1,41
4.760,00%1,12
2156725฿%0.40791
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından “Muhayyile ve Gerçeklik Arasında Sinema” konulu konferans düzenlendi.
Araştırmacı-yazar Yıldız Ramazanoğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı konferansa İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, dekan yardımcıları Doç. Dr. Osman Güman ve Doç. Dr. Gökhan Atmaca, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Yıldız Ramazanoğlu, konuşmasında Türkiye’deki sinema, sanat ve edebiyat konularındaki ilgisizliğe dikkat çekerek, sinema, sanat ve edebiyatın önemi üzerinde durdu. Yıldız Ramazanoğlu, “Şu anda bütün dünyayı derinden sarsan sinema diye büyük bir olay var. Bir sinema filmi zihinleri oluşturuyor, dünyaya ve Müslümanlara nasıl bakacağımızı ve algılayacağımızı öğretiyor. Biz bunu görmezden de gelebiliriz, mecbur değiliz illa sinema yapmaya, ama daha iyi bir dil oluşturabilirsek. Ama nerde o iyi dil! Bütün herkesi içine alacak ve herkese hitap edecek güçlü dil şu anda sinema” dedi.
Sinemanın en temel hedeflerinden bir tanesinin var olan gerçekliği muhayyileyle birlikte yeniden nazara vermek olduğunu belirten Ramazanoğlu, bu kadar hızlı ilerleyen bir dünyada hakikate ulaşılmasının güç olduğunu söyledi. Sanatın temel işlevinin yavaşlatmak olduğunu belirten Ramazanoğlu, “Yaşadıklarımızı analiz edip onlarda derinleşecek, ondan sonra da geleceğe projeksiyon yapacak bir halde olamıyoruz maalesef, ama sanat işte böyle bir şey” diye konuştu.
“Müslümanlar sinema ile ilgilenmese de sinema Müslümanlar ile ilgileniyor” diyen Ramazanoğlu, sinemanın fotoğrafı, müziği, edebiyatı, gezi notlarını içine alan ve bunlardan yararlanıp hepsini içinde eriten devasa bir sanat olduğunu, sinemaya bigâne kalınmasının mümkün olmadığını anlattı.
Ramazanoğlu, muhayyile ve gerçeklik arasındaki ilişkiye dikkat çekmek üzere sanat yönü güçlü bazı sinema filmlerinden örnekler sunarak konuşmasını tamamladı. Konferansta ayrıca dinleyiciler tarafından sorulan sorular, Araştırmacı-Yazar Yıldız Ramazanoğlu tarafından cevaplandırıldı.
Konferans İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın ve Kadın ve Aile Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hülya Terzioğlu’nun Araştırmacı-Yazar Yıldız Ramazanoğlu’na hediye takdiminin ardından sona erdi.
Osmanlı Siyasetinde Tasavvuf Konuşuldu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.